Menu

Nya tider för byggprojekt

Möjligheterna för privatpersoner att sjösätta egna byggprojekt har det senaste decenniet fullständigt eskalerat. Det verkar som om butikskedjor som Jula, Hornbach, Bauhaus finns intill varje samhälle som har mer än tusen invånare. Att man som konsument så enkelt kan få tag på alltifrån dysor till plankor och betongblock hos dessa återförsäljare gör det väldigt lätt att själv ge sig på byggprojekt.

Vi omges även ständigt av bilder på perfekta utbyggnader och altaner. Media och i synnerhet sociala medier gör att vi lätt jämför oss med andra och också vill ha den perfekta verandan eller vad det kan tänkas vara. Tyvärr kan jämförelse vara en stark drivkraft dock inte en sund sådan.

Möjligheten att få bygga Atterfallshus gör det också enkelt och tillgängligt med egna byggprojekt för den som är något sånär händig. Detta gör också att börsnoterade bolag som Atlas Copco blir viktiga aktörer på aktiemarknaden. Atlas Copco säljer kompressorer till bland annat byggindustrin.

Tack vare youtube så finns möjligheter att utbilda sig själv i allt ifrån att bygga en optimal grund till att täta fönster eller att med cirkelsågen skapa det som kallas snickarglädje, dvs skapa fina små detaljer i trä exempelvis runt fönster eller dörr. Som med all annan information man skaffar sig i vårt informationssamhälle så behöver man givetvis vara källkritisk även till filmer på Youtube. Även om allt ser rätt, lätt och korrekt ut på filmen så behöver man fråga sig: stämmer detta? Är detta enligt gängse standard? Är det inom ramen för lag och rätt? Källkritik är viktigare nu än någonsin tidigare.

För den som inte är så händig, och inte går igång på att lära sig själv via Youtube eller annan källa, så ligger det nära till hands att anlita byggföretag för sina projekt. Rot- och rut avdragen har öppnat upp helt nya möjligheter att anlita sådana tjänster. Det är enkelt för den som anlitar. Det är upp till företaget som tillhandahåller tjänsten att se till att detta administreras korrekt.

Billig arbetskraft från öststater har också blivit populärt att anlita. Dock har byggindustrin börjat ta i med hårdhandskarna mot lönedumpare och skattesmitare.

Catharina Elmsäter-Svärd som är Sveriges Byggindustriers vd uppger att ”det vi inte vill ha i våra led är företag och kriminella som söker sig till Sveriges Byggindustrier i tron att ett medlemskap kan ge dem frisedel för att runda systemet”.

I långa loppet är det viktigt att det går rätt till när man anlitar arbetskraft så att det blir korrekt med skatter, sociala avgifter och dylikt. Men också för att det finns försäkringar för arbetstagare och för den som anlitar.

Gå för all del åstad och ta tag i dina drömbyggprojekt. Själv eller med hjälp av anlitad arbetskraft. Hitta sunda drivkrafter, såsom att skapa en härlig plats för nära och kära, inte att tävla med någon annan. Dröm, visionera och gör det på ditt sätt. Se till att hålla koll på lagar, regler och kvalitet. Lycka till!

immunity