Menu

Lämna stan för landet

Det låter som en dröm. Att vakna till susen i björken och humlans surr. Att gå ut på sin egen veranda och dricka kokkaffe ur mormors finporslin. Självklart är du frisk och stark – för du har lämnat stan för landet. Kanske bor du rent av i Änglagård. Som i den där folkkära filmen.

Men hur blir drömmen verklighet? Självklart är det långt många fler stickor i fingrarna och plågsamt pendlande till stan i verkligheten. Men in däremellan, är landet platsen för själen att landa. Vilka olika sorters bostadsalternativ har man då på landet? Och vad räknas egentligen till landet?

Oavsett vad du bestämmer dig för så blir allt sådär Ernst-mysigt först efter att det gått en tid. Vågar du lämna staden för landet behöver du utrusta dig med tålamod och tid. För själen behöver en lång landningsbana och rätt förutsättningar.

Bostäder på landet

Renoveringsobjekt

De allra flesta tänker säkert tanken att de ska bo någonstans och renovera. Fixa till ytan och omgivningarna så som man själv vill, utan att förlora husets själ och stil. Vissa tycker att detta är drömmen, medan andra upplever att det är en mardröm utan slut. Väljer du det här alternativet ska du ha en tydlig plan och/eller vara väldigt okej med att saker och ting får ta tid och kanske inte alltid bli som man tänkt sig.

Nyckelfärdigt

Det har blivit allt vanligare med nyckelfärdiga hus och det är inte konstigt att förstå varför. De allra flesta som vill flytta ut på landet kanske inte alls tänker att de ska köpa ett färdigt hus i en butik, men faktum är att det har många fördelar. Om du inte har många år, en tydlig renoveringsplan och oändligt med tålamod kan detta vara ett lämpligare alternativ. Du får en högre månadskostnad men har å andra sidan ett färdigt hus.

Gård

Ett något större projekt är det att köpa en gård. Har du länge haft drömmen att ha djur eller odla grödor kan detta vara det rätta för dig. Om du är under 40 år har du också rätt att söka startstöd från Jordbruksverket vilket kan göra projektet mer hanterligt. Man ska dock veta att man blir oerhört investerad och kan känna sig överväldigad. Ett alternativ till en färdigbyggd gård kan vara professionella lagerhallar där du kan skapa den gård du önskar och behöver på ett billigt och effektivt sätt. På så sätt kan du välja att bygga en fast byggnad när du är mera varm i kläderna och vet vad du vill.

immunity