Menu

Tips om du ska renovera och bygga om i köket

Går du i renoveringstankar? Kanske är du trött på ditt gamla kök och vill bygga om det och i samband med det installera nya och fräscha vitvaror och skåp? Att renovera ett kök kan ta sin lilla tid, och om du inte är särskilt händig eller kunnig inom bygg själv kan det vara bra att ta in någon form av bygghjälp. Här får du några praktiska tips som kan vara bra att fundera på om du ska bygga om köket.

  1. Städning och planering inför ombyggnationen

Innan du sätter igång med ombyggnationen är det viktigt att du planerar exakt vad du vill byta ut, vad det kommer att kosta samt ungefär hur lång tid det ska ta. Fundera på om du ska göra allt själv eller om du måste anlita bygghjälp. Behöver samtliga möbler och produkter i köket bytas ut? Vilken typ av kylskåp, diskmaskin och spis passar i köket? Det kan också vara bra att fundera på om du behöver en rejäl städning som en flyttstädning av köket – att bygga om i ett redan smutsigt kök är sällan en bra idé.

tool renovation on  wood plank table

tool renovation on wood plank table

  1. Kostnad för renoveringen

Att renovera ett kök kan bli en relativt dyr historia, men man kan också komma undan billigare beroende på vad man prioriterar. Om du behöver hjälp av en hantverkare för ombyggnationen kostar detta allt ifrån 350 till cirka 650 kronor i timmen. Behöver du dessutom hjälp att montera och installera de nya produkterna i köket får du räkna med 30 000 kronor och uppåt. Genom att köpa ett enkelt kök och sätta ihop det själv kan du dock komma undan mycket billigare.

  1. Läsa på om eventuella misstag du kan råka ut för

Många som själva planerar och bygger om sitt kök vill att det ska gå undan. Problemet är att det ibland går lite för snabbt, vilket innebär att misstag lättare görs. Felaktiga mått, felplacerade ugnar och för låg prioritet på arbetsbänkens yta är tre vanliga misstag i samband med planeringen av det nya köket. Genom att låta hela renoveringsprocessen få ta sin tid så blir oftast resultatet bättre.

immunity