Menu

Renovera fönster

Husets fönster är byggnadens ögon. Det är här du kan stå och observera omvärlden och njuta av det fina vädret. Det är här ljuset letar sig in och får hemmet att kännas ombonat och välskött. Men fönster kan också ställa till med besvär, framförallt äldre och otäta sådana. Fönster som är i behov av renovering släpper många gånger in kall luft utifrån, något som bidrar till att sänka inomhustemperaturen drastiskt. När denna sjunker kämpar husets uppvärmningssystem med att höja temperaturen igen, något som leder till ökad energiförbrukning och högre värmekostnader. ibland är det bättre att köpa nya fönster, men det finns faktiskt tillfällen när en renovering lönar sig.

Gamla och nya fönster

Man kan ju tycka att nya fönster måste vara mycket bättre än gamla. När man då står och väljer mellan att byta ut eller renovera sina fönster är det därför lätt att det mer kostsamma alternativet vinner. Fönster som skall vara underhållsfria kan locka enormt, men är de egentligen underhållsfria och kommer bytet av fönstren betala för sig inom de närmsta åren? Troligtvis inte. Faktum är att fönster som tillverkades innan 1950 är gjorda med så stor hantverksskicklighet att de många gånger är bättre än våra moderna fönster. De är tillverkade av högkvalitativt och noga utvalt trä som håller under många, många, år, medan fönster från senare period håller en något sämre kvalitet. Dagens fönster är självklart välkonstruerade och håller vad de lovar, men den stora kostnad som tillkommer när man skall byta dem är många gånger en onödig sådan. Framförallt om man redan har ett kvalitativt fönster som kanske bara behöver lite extra omsorg. Är du osäker kan du självklart fråga en fackman, men sunt förnuft räcker många gånger långt. Känn på ramen. Är den torr och stabil finns det troligtvis igen anledning att byta ut den.

Ge dina fönster tid och kärlek

Har du lite tid över i sommar kan du faktiskt renovera dina gamla fönster själv. Det är ett arbetsamt och långsamt arbete, men när du är färdig kommer du känna dig stolt över dig själv samtidigt som du faktiskt sparat en hel del pengar. Det första du behöver göra är att lyfta ut fönsterbågarna, om detta är möjligt. Det är alltid lättare att arbeta på ett fönster som ligger ned, men om det inte är möjligt går det självklart att renovera fönstret även om det är monterat. Därefter behöver du ta bort det gamla kittet för att så småningom ersätta det med nytt. Det är här den stora mängden arbete ligger. Det finns dock redskap att hyra, eller köpa, för att kunna utföra detta steg så effektivt som möjligt. Efteråt år det dags för slipning av bågen, gammal färg tas bort och träet blir synligt. Sen följer limning, impregnering och eventuellt lagning av bågen. Nu är du snart färdig. Ett lager färg, eller två, senare och det är dags att hänga upp fönstret igen.

immunity