Menu

Välja rätt värmesystem

I Sverige är det otroligt viktigt att ha ett bra värmesystem, inte minst på vintern när brister i systemet kan få mycket allvarliga följder. Något som gör det lite svårt att välja rätt värmekälla, eller värmekällor, är att det finns så många olika alternativ idag. Eldning med olja och kol är på väg bort men ved, pellets, luftvärmepumpar, elpatroner, bergvärme, jordvärme och andra system har alla sina specifika för och nackdelar. I den här texten ska vi ge några tips på vad man behöver tänka på inför valet av värmesystem.

Investeringskostnad kontra driftskostnad

Se till att välja rätt värmesystem till ditt hus. Vad som är rätt för dig beror på hur stort behov av värme du har och på hur de lokala förutsättningarna ser ut. Har du en berggrund som möjliggör bergvärme är det i regel ett bra alternativ trots att det är en mycket stor investering. Bergvärme ger nämligen väldigt billig värme. Jämfört med olja eller el kan du ofta sänka driftskostnaderna med flera tusenlappar i månaden. På så sätt tjänar man snabbt in investeringen. Även jordvärme är ett system som kan vara bökigt att skaffa (man får gräva mycket i trädgården) men som lönar sig i längden.

Kostnader i form av arbete

Att elda med ved kan vara riktigt billigt om man har en bra leverantör eller kanske eget virke. Vedpannor med stor kapacitet är också rätt billiga i inköp jämfört med många andra värmesystem. Det är dock ett stort och tungt arbete att värma en fastighet med enbart ved mitt i vintern. Man måste dessutom ha plats för flera kubikmeter ved på tomten eller kanske i källaren. Värmesystem baserad på pellets kan automatiseras i högre grad än vedpannor men ofta är det bra med kombinationslösningar för att man inte ska få det för besvärligt under vintern. Ved eller pellets i kombination med en elpatron eller en luftvärmepump kan vara en smart lösning.

 

immunity