Menu

Att bygga väggar

Att bygga ytterväggar och bärande väggar är något som man bör lämna till yrkestränade snickare och byggare, men en innervägg som endast fungerar som rumsavdelare klarar även en händig hemmafixare av att bygga. För att resultatet ska bli så bra som möjligt är det dock viktigt att ha vissa saker i åtanke.

Det första man gör när man bygger en ny vägg är att sätta upp reglarna. Man behöver dels en takregel, dels en golvregel, samt de reglar som går lodrätt mellan dem. Reglarna ska fästas så att de sitter i början, i mitten och i slutet av varje väggskiva. Det är dock viktigt att tänka på att det kan behövas fler reglar än så – det beror på vad man har tänkt använda väggen till. Om man till exempel vet med sig att man ska hänga upp hyllor, en tv eller något annat tungt på väggen, behöver man betydligt fler reglar. Det är också viktigt att använda ett lod för att kontrollera att takregeln och golvregeln är parallella med varandra – annars kan väggen bli sned.building-1080605_960_720

När reglarna till slut sitter på plats som de ska är det dags att börja sätta upp väggskivorna, som brukar vara i plywood. Man börjar då med att sätta upp plywood på baksidan av väggen. Därefter fyller man på med isolering mellan reglarna och sätter på väggskivorna på andra sidan väggen, så att den är hel. Efter detta steg måste man spackla skarvarna mellan skivorna, och det är då bra att tänka på att det är lättare att spackla om man först har grundmålat väggen, eftersom spacklet fäster bättre då. Slutligen sätter man på gipsskivor på båda sidorna om väggen.

När väggen väl är klar kvarstår sedan bara att måla den eller tapetsera den på det sätt man vill. Ett effektivt sätt att skapa en blickpunkt i något av de nya rummen, samtidigt som man sätter personlig prägel på sitt hem, kan vara att sätta upp en fototapet. På Photowall kan man nämligen skapa fototapeter från egna bilder eller de motiv man väljer själv, vilket gör att man kan skapa en helt unik vägg i sitt hem.

immunity